Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Vaak gaat het om duidelijke pijnklachten in de rug, nek, schouder of heup. Soms gaat het om vage pijn of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd. Ook hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst of pijn tussen de ribben kunnen het gevolg zijn van een blokkering in de beweging. Onze manueel therapeut onderzoekt ook of er factoren zijn zoals de algemeen lichamelijke toestand, stress, werk, hobby die een positieve of negatieve invloed hebben op de klacht.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen, begeleiding, training, en inzicht in gezond bewegen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een Master-opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
Een manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in technieken voor herstel of verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten waaraan u klachten heeft. Meestal is zacht duwen, trekken of draaien van een lichaamsdeel voldoende. (De zogenaamde mobilisaties). Soms vult de manueel therapeut deze technieken aan met een impuls, de zogenaamde manipulatie. Bij deze laatste techniek hoort men soms een knappend of krakend geluid, dit is niet pijnlijk. Vaak horen wij twijfel over het wel of niet schadelijk zijn voor de gewrichten! Het geluid heeft niets te maken met de botten of het kraakbeen, maar is het verplaatsen van gasbelletjes in de gewrichtsvloeistof (het zgn. synovium)
Manuele therapie is geschikt voor mensen met fysieke klachten als gevolg van beperkte bewegingsfuncties van een of meerdere gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar. Welke klachten kunnen door een manueel therapeut behandeld worden?
Meer informatie:
Onze fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup problemen ervaren in het dagelijks leven.
De fysiotherapeuten werken vanuit hun specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. U doet vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van uw mobiliteit en zelfstandigheid en omgang met het eventuele verlies daarvan.
Daarnaast behoort tot het werk van de fysiotherapeut ook het adviseren en begeleiden van uw gezinsleden en eventuele mantelzorgers/verzorgende over bijvoorbeeld uw ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.
Onze fysiotherapeuten zijn o.a. werkzaam in de praktijk en het verpleeg- en verzorgingshuis Odendael, maar kunnen ook fysiotherapie bij u aan huis geven. Er kunnen altijd redenen zijn waarom u niet naar de praktijk kunt komen. Soms is het van belang dat de thuissituatie in kaart wordt gebracht, om met u te kunnen werken aan het dagelijks handelen thuis. Of u bent slecht ter been en heeft geen vervoer? Of u komt uit het ziekenhuis en moet thuis eerst begeleid worden? In dit geval komen we graag bij u aan huis.
Onze therapeuten zijn o.a. bij ParkinsonNet en het Chronisch Zorgnet aangesloten.
Een op de drie mensen boven 65 jaar valt minstens een keer per jaar. Bij deze valpartijen moet zelfs 12% medisch behandeld worden. De geriatriefysiotherapeut heeft kennis over het voorkomen van vallen. Door goed advies en valtraining kunt u de kans op vallen verkleinen. Voor ouderen en onzekere patiënten heeft Fysiorooi een valpreventieprogramma. Met dit programma wordt het valrisico en de gevolgen daarvan verminderd. Het programma richt zich op verbetering van het evenwicht en de bewegingssturing. Ook worden valtechnieken aangeleerd, om zo de kans op nare gevolgen door een val te verkleinen.
Onze fysiotherapeuten geriatrie en chronische aandoeningen zijn:
Meer informatie:
Wat is duizeligheid?
In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. De sensatie die men ervaart kan nogal verschillen. Het kan gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rond tolt. Hierbij kan desoriëntatie voorkomen en het gevoel om te vallen. Verder kunnen er bijkomende verschijnselen zijn, zoals angst, transpireren, misselijkheid en braken.
Hoe werkt het evenwichtssysteem?
Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen aanneemt vanuit het evenwichtssysteem. Die informatie is afkomstig uit de volgende deelsystemen:
Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat iemand zijn houding kan aanpassen en zijn evenwicht bewaart.
Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zetelt. Indien daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is in feite de ervaring van een gevoel dat op zichzelf niet gemeten kan worden.
Op het spreekuur van de huisarts is duizeligheid een veel gehoorde klacht.
Duizeligheid kan als zeer bedreigend worden ervaren: zij brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat zich over alle aspecten van het dagelijkse leven uitstrekt. De sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid zijn vaak groot. Het kan soms leiden tot verlies van zelfstandigheid, zeker bij oudere mensen.
Aandoeningen met duizeligheid:
Behandeling:
Binnen Fysiorooi is Luc van Kruijsdijk gespecialiseerd in de behandeling van duizeligheidsklachten. Na scholing en masterclasses aan het Kenniscentrum Duizeligheid, kan hij de meeste duizeligheidsklachten behandelen.
BPPD kan goed worden behandeld met manoeuvres waarbij de losliggende ‘steentjes’ (de otoconia) worden ‘gereponeerd’ (teruggebracht) naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen, de utriculus. In 80% van de gevallen werkt deze behandeling goed en is men binnen 2-3 behandelingen van de klachten af
Bij balans- en evenwichtsklachten die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan kan fysiotherapie mechanismen bevorderen die het herstel compenseren. Dit is een behandeltraject van een aantal maanden, hierbij krijgt u oefeningen die u zelf thuis veel moet herhalen. Ook hier zien we goede resultaten en 60%-70% verbetering.
Meer informatie:
Bekkenklachten zijn meestal erg vervelend en hebben vaak grote invloed op de kwaliteit van je leven.
Je krijgt pas in de gaten hoe goed en soepel de organen in het kleine bekken (blaas, darmen, voortplantingsorganen) werken als het niet meer zo goed en soepel werkt. En dat geldt ook voor de botstructuren en banden en spieren.
Bekkenfysiotherapie is voor iedereen met klachten als:
-ongewild urine- en / of ontlastingsverlies (bij aandrang of inspanning)
-niet goed kunnen plassen of ontlasten
-pijnklachten tijdens en na zwangerschap
-seksuele problemen, bijv. pijn bij vrijen, of erectieproblemen
-prostaatproblemen; rondom een prostaatoperatie en bij klachten n.a.v. een goedaardige vergroting van de prostaat
-pijn in onderbuik, lies, stuit, rond de anus, of geslachtsdelen
-transgenderzorg pre- en postoperatief
-(chronische) lage rugklachten
-heupklachten
-bekkenklachten na een ongeval
Wanneer er veranderingen in de bekkenregio ontstaan zijn waar je last van hebt, maak dan gerust een afspraak. Dan gaan we samen kijken hoe er iets aan gedaan kan worden.
Een verwijzing is meestal niet nodig.
Onze geregistreerde bekkenfysiotherapeut is:
Desiree van Deursen
Meer informatie: