Specialismen

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Vaak gaat het om duidelijke pijnklachten in de rug, nek, schouder of heup. Soms gaat het om vage pijn of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd. Ook hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst of pijn tussen de ribben kunnen het gevolg zijn van een blokkering in de beweging. Onze manueel therapeut onderzoekt ook of er factoren zijn zoals de algemeen lichamelijke toestand, stress, werk, hobby die een positieve of negatieve invloed hebben op de klacht.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen, begeleiding, training, en inzicht in gezond bewegen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een Master-opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Mobiliseren

Een manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in technieken voor herstel of verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten waaraan u klachten heeft. Meestal is zacht duwen, trekken of draaien van een lichaamsdeel voldoende. (De zogenaamde mobilisaties). Soms vult de manueel therapeut deze technieken aan met een impuls, de zogenaamde manipulatie. Bij deze laatste techniek hoort men soms een knappend of krakend geluid, dit is niet pijnlijk. Vaak horen wij twijfel over het wel of niet schadelijk zijn voor de gewrichten! Het geluid heeft niets te maken met de botten of het kraakbeen, maar is het verplaatsen van gasbelletjes in de gewrichtsvloeistof (het zgn. synovium)

Voor wie is manuele therapie?

Manuele therapie is geschikt voor mensen met fysieke klachten als gevolg van beperkte bewegingsfuncties van een of meerdere gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar. Welke klachten kunnen door een manueel therapeut behandeld worden?

Bijvoorbeeld:
 • Nek- en schouderklachten (die uitstralen tot in de armen)
 • Rugklachten hoog in de rug
 • Lage rugklachten (eventueel met uitstralende pijn naar de benen)
 • Bepaalde vormen van duizeligheid welke gerelateerd zijn aan nekklachten
 • Hoofd- en nekpijn gerelateerd aan functiestoornissen in de nekregio
 • Beperkingen in andere gewrichten (zoals enkel, knie, elleboog, pols)
Onze manueeltherapeuten::
 • Marjolein Hulsen, master manuele therapie, bewegingswetenschappen
 • Emilio van Dinther, master manuele therapie
 • Luc van Kruijsdijk, manueel geschoold (Mulligan, Cyriax orthopaedische geneeskunde), duizeligheidscentrum Apeldoorn
 • Als praktijk zijn wij ook aangesloten bij het rugnetwerk zuidoost Nederland.

Meer informatie:

Geriatriefysiotherapie

Onze fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup problemen ervaren in het dagelijks leven.

De fysiotherapeuten werken vanuit hun specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. U doet vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van uw mobiliteit en zelfstandigheid en omgang met het eventuele verlies daarvan.

Daarnaast behoort tot het werk van de fysiotherapeut ook het adviseren en begeleiden van uw gezinsleden en eventuele mantelzorgers/verzorgende over bijvoorbeeld uw ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Onze fysiotherapeuten zijn o.a. werkzaam in de praktijk en het verpleeg- en verzorgingshuis Odendael, maar kunnen ook fysiotherapie bij u aan huis geven. Er kunnen altijd redenen zijn waarom u niet naar de praktijk kunt komen. Soms is het van belang dat de thuissituatie in kaart wordt gebracht, om met u te kunnen werken aan het dagelijks handelen thuis. Of u bent slecht ter been en heeft geen vervoer? Of u komt uit het ziekenhuis en moet thuis eerst begeleid worden? In dit geval komen we graag bij u aan huis.

Onze therapeuten zijn o.a. bij ParkinsonNet en het Chronisch Zorgnet aangesloten.

Valtraining en valpreventie

Een op de drie mensen boven 65 jaar valt minstens een keer per jaar. Bij deze valpartijen moet zelfs 12% medisch behandeld worden. De geriatriefysiotherapeut heeft kennis over het voorkomen van vallen. Door goed advies en valtraining kunt u de kans op vallen verkleinen. Voor ouderen en onzekere patiënten heeft Fysiorooi een valpreventieprogramma. Met dit programma wordt het valrisico en de gevolgen daarvan verminderd. Het programma richt zich op verbetering van het evenwicht en de bewegingssturing. Ook worden valtechnieken aangeleerd, om zo de kans op nare gevolgen door een val te verkleinen.

Onze fysiotherapeuten geriatrie en chronische aandoeningen zijn:

 • Jean van Schijndel- Bogaards
 • Marieke van Rooij
 • Bart Bongers

Meer informatie:

Duizeligheidstherapie

Wat is duizeligheid?

In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. De sensatie die men ervaart kan nogal verschillen. Het kan gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rond tolt. Hierbij kan desoriëntatie voorkomen en het gevoel om te vallen. Verder kunnen er bijkomende verschijnselen zijn, zoals angst, transpireren, misselijkheid en braken.

Hoe werkt het evenwichtssysteem?

Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen aanneemt vanuit het evenwichtssysteem. Die informatie is afkomstig uit de volgende deelsystemen:

 • Het evenwichtsorgaan. Dit is gelegen in het rotsbeen en vormt met het slakkenhuis het binnenoor. Het evenwichtsorgaan is gevoelig voor veranderingen van de stand van het hoofd.
 • De ogen. Als men de ogen sluit is lopen of stilstaan moeilijker.
 • Het gevoel in de spieren en pezen. Signalen uit de benen en de nek geven informatie over de stand van het lichaam en van het hoofd ten opzichte van het lichaam.

Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat iemand zijn houding kan aanpassen en zijn evenwicht bewaart.

Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zetelt. Indien daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is in feite de ervaring van een gevoel dat op zichzelf niet gemeten kan worden.

Op het spreekuur van de huisarts is duizeligheid een veel gehoorde klacht.
Duizeligheid kan als zeer bedreigend worden ervaren: zij brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat zich over alle aspecten van het dagelijkse leven uitstrekt. De sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid zijn vaak groot. Het kan soms leiden tot verlies van zelfstandigheid, zeker bij oudere mensen.

Aandoeningen met duizeligheid:

 • BPPD; Kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid
 • Neuritis vestibularis; ontsteking van het binnenoor
 • Orthostatische hypotensie; lage bloeddruk bij opstaan
 • Ziekte van Ménière
 • PPPD; Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid
 • Vestibulaire migraine

Behandeling:

Binnen Fysiorooi is Luc van Kruijsdijk gespecialiseerd in de behandeling van duizeligheidsklachten. Na scholing en masterclasses aan het Kenniscentrum Duizeligheid, kan hij de meeste duizeligheidsklachten behandelen.

 • Repositiemanoeuvres:

 BPPD kan goed worden behandeld met manoeuvres waarbij de losliggende ‘steentjes’ (de otoconia) worden ‘gereponeerd’ (teruggebracht) naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen, de utriculus. In 80% van de gevallen werkt deze behandeling goed en is men binnen 2-3 behandelingen van de klachten af

 • (Vestibulaire revalidatie) revalidatie van het evenwichtsorgaan:

 Bij balans- en evenwichtsklachten die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan kan fysiotherapie mechanismen bevorderen die het herstel compenseren. Dit is een behandeltraject van een aantal maanden, hierbij krijgt u oefeningen die u zelf thuis veel moet herhalen. Ook hier zien we goede resultaten en 60%-70% verbetering.

Meer informatie: